Yabancılar hukuku, bir devletin veya ülkenin bir ülkeye gelen yabancılar için uyguladığı kanunların oluşturduğu hukuk dalıdır. Yabancılar hukuku genel anlamda mütekabiliyet ilkesine dayanmakta olup, yabancılara Türkiye’de uygulanacak olan hukuk kuralları yabancının vatandaşı olduğu ülkeye göre farklılık göstermektedir.
Yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları ve çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen 6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” 2013 yılında yürürlüğe girmiş olup, yabancıların Türkiye’ye giriş ve her türlü işlemleri İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilmektedir. Yabancıların Türkiye’ye girişleri anılan kanunda sayılan gerekçelerle yasaklanabileceği gibi Türkiye’ye girişlerine izin de verilmeyebilir. Her iki karara ilişkin olarak da itiraz yolu bulunmakta olup, ret ya da yasak sebebine göre itiraz şekli değişmektedir.
Aynı zamanda yabancıların Türkiye’deki çalışmalarını izne bağlamak ve bu yabancılara verilecek çalışma izinleri ile ilgili esasları belirleyen 4817 sayılı “Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun”, 2003 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanunla yabancıların çalışma iznine ilişkin olarak bazı istisnai haller sayılmış olup, söz konusu istisnai hallerde yabancılara çalışma izni verilebileceği belirtilmiştir.
Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesi konusu ise 2644 sayılı “Tapu Kanunu” ve bazı özel kanunlar tarafından düzenlenmiş olup, belirli sınırlamalar dâhilinde yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesi mümkündür.
Göçmenlerin, göçebelerin, yerleri kamulaştırılanlar ile millî güvenlik nedeniyle yapılacak iskân çalışmalarını, köylerde fiziksel yerleşimin düzenlenmesine ilişkin uygulamaya esas şartları ve alınacak tedbirleri, iskân edilenlerin hak ve yükümlülüklerini düzenleyen 5543 sayılı “İskân Kanunu”, 5682 sayılı “Pasaport Kanunu”, Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybına dair iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen 5901 sayılı “Türk Vatandaşlık Kanunu” ve doğrudan yabancı yatırımlara uygulanacak muameleyi kapsayan 4875 sayılı “Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu” da Yabancılar hukukunu oluşturan mevzuat içerisinde yer almaktadır. Tüm bu sebeplere dayanılarak yapılacak izin talepleri ve sonuçlarına göre izlenecek hukuki yollar büromuz tarafından sağlanmaktadır.
KISA DÖNEM İKAMET İZNİ
Kısa dönem ikamet izni başvurularında gerekli belgelerin sağlanması, başvurunun takibi ve ikamet izninin düzenlenmesi konularında hukuki destek sunmaktayız
AİLE İKAMET İZNİ
Aile ikamet izni, belirli yabancılara Türk vatandaşları veya ikamet izni sahipleriyle olan aile bağları nedeniyle verilen, üç yılı aşmayacak sürelerle düzenlenen ve belirli şartlara bağlı olan bir oturma izni türüdür.
ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ
Öğrenci ikamet izni başvuruları için gerekli belgelerin sağlanması, başvuru sürecinin takibi ve ikamet izninin düzenlenmesi konusunda hukuki danışmanlık hizmeti sunmaktayız.
UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ
Büromuz, Türkiye’de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet etmiş yabancılara uzun dönem ikamet izni başvuru süreçlerini yönetmekte ve gerekli şartları yerine getirenlere süresiz ikamet izni düzenlenmesini sağlamaktadır.
İNSAN TİCARETİ MAĞDURU İKAMET İZNİ
İnsan ticareti mağdurlarına ikamet izni başvurusu ve takibi, yabancıların çalışma ve vatandaşlık işlemleri, hukuki danışmanlık, taşınmaz edinme, evlilik, boşanma ve deport kararlarına itiraz süreçlerinde hukuki destek sağlamaktadır.
İNSANİ İKAMET İZNİ
İnsani ikamet izni başvurusu ve takibi, yabancıların Türkiye’de kalma süreçlerinin hukuki yönetimi, sınır dışı kararlarına itiraz, adres kayıt işlemleri ve ilgili tüm hukuki süreçlerde danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.